Her finner du en kort beskrivelse hvordan du reiser i Norge.

Kilde:: Visitnorway

Du er mest sannsynlig å ankomme med bil fra Sverige, men Norge grenser også til Russland og Finland.

Bomveier

Norge har mer enn 70 års erfaring i å bruke bompengebetaling som et finansielt instrument for å bygge broer, tunneler og veier.

Informasjon om veier, avstander, kjøreforhold

Ringer fra innsiden Norge: 175
Ringer fra utlandet: (+47) 815 48 991
Vær oppmerksom på at enkelte veier er stengt om vinteren.

Fartsgrenser

Generelt fartsgrenser for biler på norske veier er 80 kilometer i timen.
• Boligområder: Noen ganger så lavt som 30 kilometer i timen. Se opp for hastighetskontroll støt, de er ikke alltid skiltet.
• bebygde områder / bysentre: Alle biler 50 kilometer i timen.
• To kjørebaner og motorveier: Enten 90 kilometer i timen eller 100 kilometer i timen for biler. Motorkjøretøyer med en høyest tillatt totalvekt på mer enn 3,5 tonn og kjøretøyer som sleper campingvogn / tilhenger kan ikke overstige 80 kilometer i timen, selv om den lokale fartsgrensen er høyere. Motorkjøretøy tauing en campingvogn / tilhenger uten bremser med en totalvekt på over 300 kilo, ikke kan overstige 60 kilometer per time, selv om den lokale fartsgrensen er høyere.

Fjelloverganger

Når gå over fjellovergangene er det ofte svært lange utfor strekninger, da bremser kan overopphetes. For å unngå dette, kjører på et lavt gir (giret du vil bruke hvis du kjørte opp bakken). Dette betyr at du slipper å bremse så hardt og at bremsene vil ikke varme opp så raskt.

Når du kjører opp bratte bakker bilen er nødvendig for å jobbe hardt. Hold øye med bilens temperaturmåler, fordi bilen kan fort bli overopphetet.

Frontlykter

Det er obligatorisk for alle kjøretøy å kjøre med nærlys hele tiden, selv på den lyseste sommerdag. Dette inkluderer motorsykler og mopeder. Ikke glem at høyre stasjonen biler vil kreve svart selvklebende trekanter, vanligvis leveres av fergeselskapet du reiser med, eller clip-on stråleavbøyere, for ikke å blende motgående trafikk. Det anbefales å bære reserve lyspærer.

Bilbelte

Sikkerhetsbelter er obligatoriske. Alle barn må være godt festet i å bruke godkjent sikkerhetsutstyr som passer deres alder, størrelse og vekt. Barn under 135 cm skal ha eget sete eller sikkerhet holdenhet (babyer i en barneseng). Barn over 36 kilo eller 135 centimeter, kan bruke en vanlig sete.

Hvilke dokumenter trenger jeg?

Du trenger en full, gyldig førerkort utstedt i ditt hjemland. Hvis lisensen ikke er utstedt av en EC / ECA land, kan en internasjonal Fører Permit (IDP) være nødvendig.

Vær oppmerksom på at hvis du planlegger å leie en bil i Norge, må du kanskje ha holdt lisensen i minst ett år. Hvis du planlegger å bo i Norge i mer enn tre måneder, vil du trenger for å få et norsk førerkort.

Les mer om de dokumentene du trenger for å kjøre i Norge på norske vegvesens hjemmeside.

I tilfelle av en ulykke

Du er pålagt å bære en rød varseltrekant og en gul fluoriserende vest i bilen i tilfelle av et sammenbrudd eller en ulykke.

Nødtelefoner kan bli funnet på fjellstrekninger og i tunneler.

Følgende telefonnummer vil gi hjelp:
• Brann: 110
• Politiet: 112
• Ambulanse: 113

Havari og assistanse

Du er pålagt å bære en rød varseltrekant og en gul fluoriserende vest i bilen i tilfelle av et sammenbrudd eller en ulykke.

Hvis du trenger berging eller teknisk assistanse med bilen din kan du ringe følgende 24 timers tall:
• NAF: 810 00 505 (lokaltakst)
• Falken: 02 222 (avgiftsfri)
• Viking: 06 000 (avgiftsfri)

Reis med buss

De fleste byer og steder har lokale bussruter, og i tillegg er det et god dekning av ekspressbusser på lengre distanser.

Flere av rutene passerer de mest populære turistområdene i landet og egner seg godt til dagsturer.

Mange ekspressbussruter opererer med plassgaranti – garantert plass uten å reservere på forhånd. Grupper må forhåndsbestille. Se liste over bustilbud i Norge.

Busselskaper

Disse to busselsskapene dekker mye av lande bortsett fra Nord-Norge.

Vestlandet

Sør-Norge og Østlandet

Midt- og Nord-Norge

I Norge har er det jernbane fra Stavanger i sørvest til Bodø i nord. Gjør togturen til en del av opplevelsen.

Bergensbanen

Mellom Oslo og Bergen går en av Norges mest populære reisestrekninger, Bergensbanen. Togturen, som går i et vakkert og variert landskap, er blitt kalt verdens vakreste togreise.

Raumabanen

En spektakulær togreise i flott, mektig natur mellom Dombås og Åndalsnes. Toget passerer kjente fjellpartier som Trollvegen og Romsdalshorn. I den nyeste Harry Potter-filmen, “Harry Potter og Halvblodsprinsen”, er deler av filmen tatt opp på Raumabanen. Scenene ble filmet på Lesja, og ved hjelp av filmteknikk kan du se toget suse over et islagt Lesjaskogsvann.

Flåmsbana

Mellom Myrdal og Flåm finnes det ingeniørtekniske mesterverket Flåmsbana, som slynger seg i naturskjønne omgivelser. Tunnelene på Flåmsbana er alle boret ut for hånd, og er med på å gjøre Flåmsbana til en av Norges mest populære turistattraksjoner. Vel nede ved Flåm er du fremme ved et av de vakreste reisemålene i verden, Sognefjorden. Sognefjorden er verdens nest lengste fjord.

Sørlandsbanen

Sørlandsbanen går fra Oslo via Kristiansand og videre til Stavanger. Der toget ikke bringer deg helt frem til de idylliske sørlandsbyene, er det forbindelse videre med buss.

Arendalsbanen

Arendalsbanen går mellom Nelaug og Arendal. Arendal er bygget på syv øyer, og er også kjent som Nordens Venezia blant mange utenlandske turister.

Dovrebanen

Dovrebanen går fra Oslo til Trondheim, gjennom Gudbrandsdalen. Hamar er knutepunktet for Rørosbanen, her kan man bytte tog for å komme til bergstaden Røros med sin spesielle arkitektur og atmosfære.

Nordlandsbanen

Nordlandsbanen strekker seg fra Trondheim til Bodø og er en av de få togstrekningene i verden som passerer polarsirkelen. Her kjører toget gjennom et variert landskap; dyrkbar jord, skog, snøkledde fjell, myrområder, fjorder, innsjøer og elver. Man befinner seg nå i landet med midnattssol og nordlys.

Andre togstrekninger i Norge

Vestfoldbanen (Lillehammer – Oslo – Skien) og Østfoldbanen (Oslo – Fredrikstad – Halden).

Minipris

Hver måned legges det ut tusenvis av Miniprisbilletter til kroner 199, 299, 399, og 499 på alle avganger med NSB Regiontog. Minipris styres etter etterspørsel og ledig kapasitet, dette betyr at det kan være få tilgjengelige minipris på populære avganger. De billigste billettene selges først.

Flytog

Flytoget er raskeste og mest komfortable måte å ta seg mellom Asker – Oslo og Gardermoen. NSBs lokaltog Kongsberg – Eidsvoll, InterCity-toget Skien – Lillehammer, samt toget fra Trondheim til Oslo, er et rimeligere alternativ og stopper alle ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

ferry norwaySpesielt på Vestlandet, med mange og lange fjordarmer, er reisende avhengig av ferge for å komme fram.

De fleste ferger og hurtigbåter går så ofte at kø sjelden oppstår. I tillegg til vanlige fergetjenester kan flere båtselskaper tilby fjordcruise. En fergetur kan være en opplevelse i seg selv på fjordene på Vestlandet eller langs kysten i nord.

Med Hurtigruten kan du reise fra Bergen til Kirkenes og tilbake, eller den kan frakte deg mellom to steder på strekningen.

Norge har et godt nettverk av flyruter i hele landet, med hyppige avganger.

airbus

Det er omtrent 50 flyplasser og landingsplasser, noe som også gjør områdene lengst nord tilgjengelige.

Flyselskaper som opererer innenlands i Norge er:

Image courtesy of cristian | NYDBP.NO

©2023 NYDBP.NO, Din BemanningsPartner

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?